Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Μελέτη του ΟΗΕ δείχνει ότι ολόκληρη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται στα 18 «καυτά» σημεία του πλανήτη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος.

Η έρευνα του WWF σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, επιχειρεί μια πρόβλεψη για τις κλιματικές συνθήκες της περιόδου 2020-2050. Σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη, οι μέρες του καύσωνα θα αυξηθούν από 5 έως 15, όπως επίσης και οι νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20οC. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόβλεψης, παρουσιάζεται αυξημένος κίνδυνος για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού καθώς και μεγάλη αύξηση των δασικών πυρκαγιών.

Τα φυτά CAM οpuntia ficus-indica (φραγκόσυκο) μπορούν να αντέξουν στην ξηρασία, στην έλλειψη νερού, δεν καίγονται όταν έρθουν σε επαφή με φωτιά και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ενδεχόμενη κλιματική αλλαγή με την παρουσία τους. Έχουν τη δυνατότητα να παράγουν προϊόντα για κατανάλωση και να χρησιμοποιηθούν για υποπροϊόντα.  

Φραγκόσυκο (opuntia ficus indica) - “Το σφουγγάρι της ατμόσφαιρας”

Το φραγκόσυκο  έχει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και ταυτόχρονα μια μεγάλη παραγωγικότητα σε βιομάζα. Τα cladodes καλύπτονται από μια παχιά κηρώδη επιδερμίδα, το περίχυμα της οποίας αποτελείται από στρώματα κυττάρων που λειτουργούν ως δεξαμενή νερού. Η επιφανειακή ρίζα που διαθέτει του επιτρέπει την επιβίωση σε περιοχές με βροχόπτωση. Είναι εξοπλισμένο με ένα συγκεκριμένο φωτοσυνθετικό μεταβολισμό, γνωστό ως φωτοσύνθεση  CAM, οξέων τύπου Crassulaceae, ο οποίο; επιτρέπει την αφομοίωση του διοξειδίου του άνθρακα και τη διαπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή και η υγρασία υψηλότερη. Οι απώλειες του νερού είναι μικρές και η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα μεγαλύτερη. Έτσι το κόστος του νερού είναι 3-5 φορές χαμηλότερο από άλλα γεωργικά είδη.

Το Opuntia ficus-indica (φραγκόσυκο) προσλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα (CO2) κυρίως τη νύχτα. Υπό υγρές συνθήκες και μέτριες θερμοκρασίες, η καθαρή πρόσληψη διοξειδίου γίνεται αργά το απόγευμα, που οι θερμοκρασίες έχουν μειωθεί σημαντικά και φτάνει στη μέγιστη τιμή του λίγες ώρες μετά το σούρουπο. Ένα κομμάτι της πρόσληψης του διοξειδίου του άνθρακα λαμβάνει χώρα την αυγή, όταν η διαθεσιμότητα του φωτός επιτρέπει την άμεση ενσωμάτωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου σε υδατάνθρακες . 

Το διοξείδιο του άνθρακα προσλαμβάνεται από ένα φυτό CAM (φραγκόσυκο) και δεσμεύεται σε μία ένωση τριών ανθράκων, για να σχηματίσουν ένα οργανικό οξύ τεσσάρων ανθράκων (όπως μηλικό). Τα οργανικά οξέα συσσωρεύονται και φυλάσσονται όλη τη νύκτα σε μεγάλα κενοτόπια εντός των κυττάρων. Το φυτό CAM (φραγκόσυκο), εμποδίζει με το κλείσιμο των στομάτων, κατά τη διάρκεια της ημέρας, την αποδέσμευση του διοξειδίου και έτσι ενσωματώνεται σε φωτοσυνθετικά προϊόντα στα κύτταρα με την παρουσία του φωτός.

H καθαρή πρόσληψη από το φυτό CAM (φραγκόσυκο) κατά την περίοδο 24 ωρών είναι 1.14 mol/m2 , η απώλεια του νερού είναι 51,3 mol/m2, έτσι η WUE είναι 0,022 mol CO2 καθορίζεται ανά mol H2O που χάνεται από το φυτό CAM.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το φραγκόσυκο;