Το φραγκόσυκο, προερχόμενο από την Κεντρική Αμερική, είναι ένα φρούτο πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και αμινοξέα. Το βάρος του καρπού του κυμαίνεται από 80 g έως 250 g, με μέσο βρώσιμο τμήμα το 54.18%. Πρέπει να ξεφλουδιστεί προσεκτικά για να απομακρυνθούν τα μικρά αγκάθια της εξωτερικής επιφάνεις πριν την κατανάλωση. Η ενέργεια που μπορεί να δώσει ένα φραγκόσυκο στον ανθρώπινο οργανισμό είναι περίπου 172 kJ και οι θερμίδες μόλις 41 kcal. Οι αποδόσεις του πολτού από τα φρούτα είναι περίπου 62%, ενώ η συνολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι περίπου 8% - 9%. Τα επίπεδα σε ασκορβικό οξύ (γνωστότερο ως βιταμίνη C) είναι 14,7 mg / 100 g και σε Β-καροτίνη (ουσία που το σώμα μας τη μετατρέπει σε Βιταμίνη Α) είναι 334,0 microg / 100 g. Η συνολική περιεκτικότητα πικτήνης είναι μεταξύ 5,32% και 14,19%, ενώ η περιεκτικότητα σε γλίσχρασμα μεταξύ 3,78% και 8,5%. Τα φρούτα αποτελούν πλούσια πηγή χρωστικών betalains (αντιοξειδωτική χρωστική ουσία) που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, σε υλικά όπως γιαούτι και παγωτό.

 

Υποπροϊόντα

Τα πλούσια συστατικά του φραγκόσυκου είναι ο λόγος που βρίσκει εφαρμογή στην παραγωγή άλλων προϊόντων, όπως μαρμελάδες, χυμοί, σιρόπι, τουρσί, ψωμί, γλυκό του κουταλιού, ως καρύκευμα, ως απεριτίφ, γιαούρτι, παγωτό,νωπά, αποξηραμένα, κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα, ζαχαρωμένα, κρασί, αλκοολούχα ποτά, λικέρ, καραμέλες, ζελέ, υγρό γλυκαντικό, λάδι σπόρου. Νωπά στελέχη, υποβάλλονται σε επεξεργασία σε άλμη ή ξίδι, προψημένα, κατεψυγμένα. Σαμπουάν, κρέμες, σαπούνια,  λοσιόν σώματος.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το φραγκόσυκο;