Πως να καλλιεργήσω φραγκόσυκο;

Το φραγκόσυκο είναι ο καρπός που αναπτύσσεται στις άκρες των φύλλων της φραγκοσυκιάς. Είναι επίσης γνωστό ως σύκο κάκτου, Ινδικό σύκο ή τούνα (tuna) στα Ισπανικά. Η επιφάνειά του καλύπτεται από σκούρα κομπάκια και από πολύ μικρά αγκάθια πρέπει να ξεφλουδιστεί πολύ καλά πριν την κατανάλωση.
Το φραγκόσυκο σαν φρούτο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και ιδιαίτερη εξωτική γεύση. Μπορεί να καταναλωθεί σαν φρούτο ή να χρησιμοποιειθεί στην παρασκευή άλλων προϊόντων, όπως καραμέλες, ζελέ, ποτά κ.α. Το εμπόριό του γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη και η ζήτησή του συνεχώς αυξάνεται, καθώς έχει αρχίσει να μπαίνει στην καθημερινή διατροφή όλο και περισσότερων καταναλωτών.
Η φραγκοσυκιά είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και μπορεί να εγκλιματίζεται στην περιοχή που φυτεύεται. Η Ελλάδα έχει ένα από τα ιδανικότερα κλίματα για την καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς.
 • Πολλαπλασιασμός Φραγκόσυκου +

  Το φραγκόσυκο μπορεί να διαδοθεί από μοσχεύματα ή σπόρους. Η καλλιέργεια του φραγκόσυκου από μοσχεύματα  είναι συγκριτικά εύκολη, απ’ ότι από σπόρους. Για να διευκολυνθεί η ριζοβολία,  περιμένουμε μέχρι οι τομές να επουλωθούν (περίπου 1-2 εβδομάδες). Φυτεύουμε το 1/3  βαθιά στο έδαφος. Η ριζοβολία ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως σε ένα μήνα. Βυθίζουμε την τομή του μοσχεύματος σε χαλκό, για  προστασία από τη μυκητίαση των φυτών. Το μόσχευμα  περιέχει υγρασία, δίνοντας την εκκίνηση για τη βλάστηση. Αν ποτίσετε ένα μόσχευμα μετά τη φύτευση,  μπορεί να σαπίσει. Ποτίστε το μόσχευμα  μετά από ένα μήνα, όταν έχει σχηματίσει ρίζες. Μην ποτίζετε ξανά μέχρι το χώμα να στεγνώσει.
 • Τοποθεσία +

  Για την καλλιέργεια του φραγκόσυκου προτείνεται μια ηλιόλουστη τοποθεσία. Είναι ένα τροπικό ή υποτροπικό φυτό, έτσι αγαπά την έκθεση στη ζεστή. Ωστόσο, μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες μέχρι (-10 ° C).
 • Έδαφος +

  Δεν έχει απαιτήσεις εδαφών, προτείνεται να είναι καλά στραγγιζόμενα. Για αργιλούχα και με συγκράτηση υγρασίας δημιουργούμε υπερυψωμένα κρεβάτια.
 • Πότισμα +

  Το πότισμα πρέπει να γίνεται μόνο όταν η επιφάνεια φαίνεται στεγνή. Κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
 • Λίπανση +

  Ένα ισορροπημένο λίπασμα να περιέχει ίσες ποσότητες κατά βάρος σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Μην ταΐζετε το χειμώνα σε ψυχρότερες ζώνες, όταν το φυτό σταματήσει να αυξάνεται.
 • Κλαδέματα +

  Το κλάδεμα γίνεται την άνοιξη ή τέλος του καλοκαιριού, αφαιρούμε τους βλαστούς που έχουν έρθει σε επαφή μεταξύ τους, εκείνους που έχουν υποστεί ζημιά ή έχουν σχηματιστεί κακώς. 
 • Αραίωση Φρούτων +

  Η αραίωση των φρούτων γίνεται για να πάρουμε  μια καλύτερη συγκομιδή. Αφαιρώντας  επιπλέον φρούτα, θα πάρουμε  μικρότερη παραγωγή αλλά βελτιωμένης ποιότητας.   Η τεχνική της scozzolatura της κοπής των πρώτων ανθισμένων λουλουδιών πραγματοποιείται Μάιο-Ιούνιο, για να δώσει μια δεύτερη άνθηση με καθυστερημένη ωρίμανση το Φθινόπωρο, με φρούτα μεγαλύτερα, πιο σαρκώδη, με λιγότερα κουκούτσια και πιο γευστικά. Η παραγωγή της δεύτερης άνθησης έχει ανάγκη από άρδευση. Στις αρδευόμενες καλλιέργειες μπορούμε να πάρουμε απόδοση 2-5 τόνους ανά στρέμμα. 
 • Εχθροί και Ασθένειες +

  Cactoblastis ,Dactylopius coccus (κοχενίλλη) αυτοί οι εχθροί δεν ζουν στη μεσόγειο.
 • 1

Τεχνική φύτευσης φραγκοσυκιάς

 • Παραγωγή Φρούτων
 • Παραγωγή ζωοτροφών
 • Παραγωγή βλαστών
 • Δημιουργία Φράχτη
 • Παραγωγή βιομάζας


kalliergia frouto

Φρούτα

Πυκνότητα φύτευσης: 150-200 φυτά ανά στρέμμα.
Μέση παραγωγή: 1ο έτος λίγοι καρποί ανά φυτό, 2ο έτος 500-800 κιλά ανά στρέμμα, 3ο έτος 1,5-2,0 τόνους ανά στρέμμα.
Αύξηση περίπου 10% της παραγόμενης ποσότητας μέχρι το 8ο έτος και μετά σταθερό για 20 έτη.

Περισσότερα
 


kalliergia zootrofes

Ζωοτροφές

Πυκνότητα φύτευσης: 500 φυτά ανά στρέμμα.
Μέση παράγωγη: 1ο έτος 2.000-4.000kg βλαστών ανά στρέμμα, 2ο έτος 6.000-8.000kg βλαστών ανά στρέμμα, 3ο έτος 10.000-12.000kg βλαστών ανά στρέμμα.
Αύξηση περίπου 10% της παραγόμενης ποσότητας μέχρι το 8ο έτος και μετά σταθερό για 20 έτη.

Περισσότερα
 


kalliergia nopales

Nopales

Πυκνότητα φύτευσης: 800 φυτά ανά στρέμμα.
Μέση παραγωγή: 1ο  έτος 4.000 βλαστοί ανά στρέμμα, 2ο έτος  8-10.000 βλαστοί ανά στρέμμα, 3ο έτος 15-20.000 βλαστοί ανά στρέμμα.
Αύξηση περίπου 10% της παραγόμενης ποσότητας μέχρι το 8ο έτος και μετά σταθερό για 20 έτη.

Περισσότερα
 


kalliergia fence

Φράχτες

Το φραγκόσυκο δημιουργεί προσχώσεις, εμποδίζοντας την διάβρωση.
Αποτελεί έναν εύκολο, φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο εκμετάλλευσης.
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε υγρασία, δεν καίγεται και έτσι σταμάτα τη φωτιά.
Αποθαρρύνει την δίοδο των άγριων και ήμερων ζώων.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλους τους τρόπους εκμετάλλευσης αλλά με μικρότερες αποδόσεις.
Πυκνότητα φύτευσης περιμετρικά ανά 50 cm.

Περισσότερα
 


kalliergia biomass

Βιομάζα

Πυκνότητα φύτευσης: 2.000 φυτά ανά στρέμμα.
Απόδοση ετησίως  80.000 έως 120.000kg βιομάζα ανά στρέμμα.
Σταθερή απόδοση για 20 έτη.

Περισσότερα
 

Περισσότερες πληροφορίες για το φραγκόσυκο;