Κλιματική αλλαγή

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Μελέτη του ΟΗΕ δείχνει ότι, ολόκληρη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 18 «καυτά» σημεία του πλανήτη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος.

Η έρευνα του WWF σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, επιχειρεί μια πρόβλεψη για τις κλιματικές συνθήκες  της περιόδου 2020-2050.

Από 5 έως 15 θα αυξηθούν οι μέρες με καύσωνα, επίσης και οι νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20οC. 

Παρουσιάζεται αυξημένος κίνδυνος για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού. Μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής  είναι η αύξηση των δασικών πυρκαγιών.

Φυτά CAM οpuntia ficus-indica (φραγκόσυκο)  μπορούν να αντέξουν στην ξηρασία, στην έλλειψη νερού, δεν καίγονται όταν έρθουν σε επαφή με φωτιά, παράγουν προϊόντα και υποπροϊόντα.  

Φραγκόσυκο (opuntia ficus indica“Το σφουγγάρι της ατμόσφαιρας”

Διοξείδιο του άνθρακα(CO2)

Το φραγκόσυκο  έχει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και ταυτόχρονα μια μεγάλη παραγωγικότητα σε βιομάζα. Τα cladodes καλύπτονται από μια παχιά κηρώδη επιδερμίδα,  το περίχυμα αποτελείται από στρώματα κυττάρων, που λειτουργούν ως δεξαμενή νερού. Η επιφανειακή ρίζα που διαθέτει, του επιτρέπει την επιβίωση σε περιοχές με βροχόπτωση. Είναι εξοπλισμένο με ένα συγκεκριμένο φωτοσυνθετικό μεταβολισμό, γνωστή ως φωτοσύνθεση  CAM, μεταβολισμός οξέων τύπου Crassulaceae, η οποία επιτρέπει την αφομοίωση του διοξειδίου του άνθρακα και τη διαπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή και η υγρασία υψηλότερη. Οι απώλειες του νερού είναι μικρές και η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα μεγαλύτερη. Έτσι το κόστος του νερού είναι 3-5 φορές χαμηλότερο από άλλα γεωργικά είδη.

Opuntia ficus-indica (φραγκόσυκο) προσλαμβάνει CO 2 κυρίως τη νύχτα. Υπό υγρές συνθήκες και μέτριες θερμοκρασίες, η καθαρή πρόσληψη CO 2 γίνεται αργά το απόγευμα, που οι θερμοκρασίες έχουν μειωθεί σημαντικά και φθάνει στη μέγιστη τιμή του, λίγες ώρες μετά το σούρουπο. Ένα κομμάτι της πρόσληψης του CO 2 λαμβάνει χώρα την αυγή, όταν η διαθεσιμότητα του φωτός επιτρέπει την άμεση ενσωμάτωση του ατμοσφαιρικού CO 2  σε υδατάνθρακες . 

Το CO 2 προσλαμβάνεται από ένα φυτό CAM (φραγκόσυκο) και δεσμεύεται σε μία ένωση τριών ανθράκων, για να σχηματίσουν ένα οργανικό οξύ τεσσάρων ανθράκων (όπως μηλικό). Τα οργανικά οξέα συσσωρεύονται και φυλάσσονται όλη τη νύκτα σε μεγάλα κενοτόπια εντός των κυττάρων. Το φυτό CAM (φραγκόσυκο), εμποδίζει με το κλείσιμο των στομάτων, κατά τη διάρκεια της ημέρας, την αποδέσμευση το CO 2 και έτσι ενσωματώνεται σε φωτοσυνθετικά προϊόντα στα κύτταρα με την παρουσία του φωτός.

H καθαρή πρόσληψη από το φυτό CAM (φραγκόσυκο) κατά την περίοδο 24 ωρών είναι 1.14 mol / m 2 , η απώλεια του νερού είναι 51,3 mol / m 2  ,έτσι η WUE είναι 0,022 mol CO 2 καθορίζεται ανά mol H2O που χάνεται από το φυτό CAM.

Η Επιχείρηση

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μεσσήνη Μεσσηνίας

Τηλ. 2722024498

 

Συνεργάτες

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

 

Social Media

facebook2   twiter  instagram